Categorieën
collage Harusmuze NKdeE Tarot tvervolg

CHU

T: S1- IT:6 – H: מ

[het ontwerp van deze site is geoptimaliseerd voor raadpleging op PC/tablet]

//het Hexagram van de dag

Schrijfwijze van   Pinyinsòng (song4) het karakter voor deze guà1‘guà‘ (“卦”) betekende vroeger ‘veranderen’ en is voor de I Tjing (het ‘Boek der Veranderingen’) de benaming van zowel het ‘Hexagram‘ als het ‘Trigram‘ in het Chinees).

Deze visualisatie gebruikt de Open Source
Hanzi Writer, zie https://hanziwriter.org/

journal intime

jt 75 – je laisserai des livres indéchiffrables – DA VE RE

19 mei 2020. Twee van de vier auteurs (Réquichot, Celan, Snoek en Scelsi) waar ik mij momenteel intensief mee bezighoud zijn zelfmoordenaars, één (Edmond André Coralie Schietekat aka Paul Snoek) is een twijfelgeval. Alleen Giacinto Scelsi heeft het vrolijk fluitend uitgezongen en is naar men mag aannemen een natuurlijke dood gestorven een dag na de door hem voorspelde datum 8/08/1988. Dat moet ik nog uitzoeken hoe het zit met die voorspelling.

Ik las net dat de corona-logica van de evidentie (de wetenschappelijkheid van de prognose maakt de beleidskeuze noodwendig) toch al voorzichtigjes wordt doorgetrokken naar de uiterst voorspelbare zomerse waterschaarste.
Net zoals de dood eigenlijk het leven eenvoudig maakt, maakt ook de zichtbaarheid van de bovengrens aan de meedogenloze exploitatie van de aarde de beleidskeuze simpel.

Overigens, deze losse gedachte: mochten we onsterfelijk zijn, we zouden misschien met onszelf geen blijf weten. Wat maakt het nog uit wat je denkt of doet als het toch gewoon blijft duren?

Er voortijdig zelf een eind aanmaken, gebeurt m.i. toch wel steevast uit onmacht, uit wanhoop: de keuze is geen keuze, maar een gebrek aan keuze.

Wanneer de suicidaire Réquichot zoiets neerpent als ‘ik zal onleesbare boeken nalaten’ en als je dan weet dat de man enkele dagen voor zijn daad zes onleesbare brieven schreef, dan wijst een en ander toch op een moord met voorbedachte rade. En de ‘Cantique du Dr. Faustus‘ besluit ook met “Ah la jouissance d’ëtre l’auteur de sa propre apocalypse‘ (“Ah, het genot om de auteur te zijn van de eigen apocalyps”).

Maar maakt deze aantijging van voorbedachtheid (tot een oordeel daarover kan het m.i. nooit meer komen omdat dader en slachtoffer in het moment van de daad tot één zijn herleid) een bres in de stelling dat er geen keuze was? Getuigt het van vrije wil om voor de dood te kiezen? Maakt zulks dan van de zelfmoord een vorm van zelf-verstrekte euthanasie, een keuze die dan vergelijkbaar is met de eveneens ‘onvrije keuze’ van de verslaafde (ik ken geen enkele verslaafde die ‘wil’ verslaafd zijn, en ik ken er nogal wat)?
Is het niet eerder zo dat al deze schijnbaar triomfantelijke uitingen van doodsdrang in het werk net zovele kreten om hulp waren? Een exhibitionistisch vertoon van onmacht vergelijkbaar met het gedrag van een ‘succesvolle’ verslaafde?

Het is verder ook best mogelijk dat het zekere vooruitzicht van de zelfgekozen dood voor de mens Réquichot het leven gedurende een langere periode opnieuw leefbaar maakte, net zoals de optie van een legale euthanasie sommige psychisch lijdenden een nieuwe adem geeft in het ondergaan van het lijden.

Maar ware het niet veel beter dan dat diezelfde noodzaak aan bewegingsruimte verschaft zou kunnen worden door andere middelen, door een investering in therapie, in behandeling? En heeft de hypocrisie van de Kunstwereld echt nog slachtoffers nodig?

Het lijken mij zeer hete hangijzers die mij alle tezamen genomen doen concluderen dat het misschien vooral om ruimte gaat, dat het voor ons beter is dat we niet onmiddellijk voor het dilemma staan omdat elke keuze dan sowieso een verkeerde is. Die ruimte is de kwalitatieve ruimte die de mens nodig heeft voor een gezond functioneren, voor een doorvoeld welzijn. Dezelfde statistische ruimte die wij nodig hadden om een noodlottig scenario in onze ziekenhuizen af te wenden, het fameuze ‘flatten the curve‘-beleid dat op zich al een gedwongen keuze was.

Wanneer we het op de kwantitatieve wet laten aankomen, wanneer we de prognoses in de wind slaan en het getal in onze plaats laten beslissen is er geen sprake meer van keuze of vrije wil, maar enkel van ondergaan, dan geldt gewoon de natuurwet van het kapitaal.

We moeten, denk ik dan, steeds voldoende afstand houden van het dilemma, van de bovengrens, en niet het dilemma, het onvermijdelijke voor ons laten beslissen. niet afwachten tot er andere uitweg meer is.
want dan is er geen humane ruimte meer, geen gezonde lucht, geen gevoel van vrijheid.

Hoe meer uitwegen hoe beter. Hoe meer openheid hoe beter. Voor iedereen.

En in die optiek lijkt het mij dan een verkeerd signaal om het toeleven naar de uitvoering van het dilemma open te stellen, de beschermende juridische bakens weg te nemen en de zelfdoding legaal te maken. Ik lees dat als een overgave eerder dan een overwinning voor de humaniteit. Want dan zeg je dat je als samenleving de psychisch lijdende (in vele gevallen het slachtoffer van traumatische ervaringen) niets meer te bieden hebt dan dat, dat elk alternatief voor ons, de zogenaamd ‘gezonden’ of ‘normalen’, onbetaalbaar is.

En dan stuur je misschien straks met dezelfde overgave aan de ijzeren wet van het kapitaal alle besmette mensen van boven de 65 naar huis met de boodschap dat het te duur is om te pogen hun leven te redden.

Een gouden vuistregel, overigens, om klaarheid te scheppen in dit soort moeilijke ethische debatten lijkt mij deze te zijn: van zodra men de kwantiteit boven de kwaliteit stelt, heeft men sowieso enkel het eigenbelang voor ogen, en dienen de argumenten enkel het doel om die nijd te verbergen, door ze te laten aansluiten bij de nijd van de ander. Ik kan op dit moment niet verklaren waarom die regel werkt, maar in mijn ervaring werkt het, want zo zie ik het telkens gebeuren, het geeft mij een helder inzicht in de werking van de nijd.

En daar heb ik persoonlijk voorlopig genoeg aan, want dit onvolmaakte inzicht verschaft mij voldoende ruimte om mijn gedrag langs de open poorten van het vanzelfsprekende weg te sturen van dat soort discussies. Want als de nijd het gesprek of de gang van zaken bepaalt, gaat alle energie die je daar inpompt niet alleen verloren voor jezelf, ze wordt ook misbruikt om de nijd verder te voeden.

(Moest je na het lezen van dit artikel met vragen achterblijven omtrent zelfdoding, klik dan hier ff. Praten helpt, ik weet dat uit ervaring.)

rev. dv@CHU

gedicht

het daalt

17 september 2015. Eufrone2Oudgriekse poëtische benaming voor de nacht. Zie daarover Richard Payne Knight, The Symbolical Language of Ancient Art and Mythology, Houton, New York 1876, p.55-56: ” Night being the appropriate season for these Observances, and being also supposed to have some genial and nutritive influence in itself, was personified, as the source of all things, the female productive principle of the universe, which the Egyptians called by a name that signified Night. Hesiod says, that the nights belong to the blessed gods, as it is then that dreams descend from Heaven to forewarn and instruct men.
Hence night is called ‘euphronè‘ (good, or benevolent) by the ancient poets ; and to perform any unseemly act or gesture in the face of night, as well as in the face of the sun, was accounted a heinous offense.”.
is een atol deinende op de gezangen. maar het getelde uur genereert verbrokkeling: enkele randen buigen al vervaarlijk door naar nergens. het midden laat zich in het midden, het houdt zich van nature gedeisd.

schuins doorstreept de streep de rekening. ja, het land bevlekt zichzelf met neerslag tot het rot, maar de zomer accepteert gelaten deze vereffening. de bomen druipen van genot en alle spinnen vangen bot.

gehaaid de mensen draaien mensen spiegels voor de ogen opdat het zicht van henzelf zou worden afgewend. in hoge nood de regels spreken hun principes aan en worden van het tellen slaperig, slap en moe. foert, zegt het, bedronken.

het stapt de wereld uit en daalt de 32 treden af in haar: 1. zijn handen splijten duisternis als zee 2. de lijven golven hoogblauw op, langs beide zijden 3. ginds, op de bodem, kronkelt, gitzwart in het droge zand, de toverstaf van het beloofde land 4. …

invoer 2015 (privé) – uitvoer 2020, rev. dv@CHU

collage 2.0
tekening dv@CHT naar een tekening van Pamela Colman Smith van 1907. Het Philadelphia Museum of Art heeft in haar collectie 30 platinum printen gemaakt door Alfred Stieglitz van tekeningen van Smith.
i tjing hexagram van de dag

hexagram 6  –  訟 (sòng) – “Twisten”

SONG (訟) – “Sung” – geschil, conflict – “verkeerd gezongen”

CHATGPT + CTEXT.ORG
Chinese Text Project

Chinese I Tjing tekst met Engelse vertaling:

CHATGPT
Hexagram 6 – “Sung” (訟) – “Conflict”

Het hexagram Sung vertegenwoordigt een periode van conflict en spanning. Het toont een situatie waarin er tegenstellingen en meningsverschillen zijn tussen individuen of groepen. Dit conflict kan ontstaan door misverstanden, onenigheid of onverenigbare belangen.

Dit hexagram suggereert dat het belangrijk is om het conflict niet te vermijden, maar eerder om ermee om te gaan op een wijze die tot een oplossing leidt. Het erkennen van de verschillen en het openstellen voor communicatie is essentieel. Net zoals de krachten van yin en yang met elkaar in balans zijn, is het nodig om een evenwicht te vinden tussen de betrokken partijen.

Tijdens een periode van conflict is het van belang om geduldig en bedachtzaam te handelen. Laat je niet meeslepen door impulsieve reacties of negatieve emoties. Het hexagram Sung benadrukt het belang van diplomatie, respectvolle communicatie en het zoeken naar gemeenschappelijke grond.

Het oplossen van conflicten vereist moed en vastberadenheid. Het kan nodig zijn om je ego opzij te zetten en te streven naar een oplossing die zowel rechtvaardig als bevredigend is voor alle partijen. Door naar oplossingen te zoeken die niet alleen je eigen belangen dienen, maar ook rekening houden met de belangen van anderen, kun je een vreedzame uitkomst bewerkstelligen.

Sung herinnert je eraan dat conflicten inherent zijn aan menselijke interacties, maar ze kunnen ook kansen bieden voor groei en begrip. Het is een periode waarin je kunt leren omgaan met uitdagingen en het vermogen kunt ontwikkelen om harmonie te creëren te midden van tegenstellingen.

Dit hexagram benadrukt dat het oplossen van conflicten niet alleen externe inspanningen vereist, maar ook innerlijke reflectie. Door je eigen reacties en emoties te onderzoeken en te begrijpen, kun je effectievere manieren vinden om met conflicten om te gaan en vrede te bewerkstelligen.

Onthoud dat het doel van het omgaan met conflict niet alleen het beëindigen van de spanning is, maar ook het bevorderen van wederzijds begrip en samenwerking. Door met respect en mededogen te handelen, kun je conflicten transformeren tot kansen voor groei en harmonie.

teksten gegenereerd door ChatGPT op CHT middels de NKdeE account bij OpenAI

disclaimer dv/ChatGPT@CEF

Dit is experimentele output van een fijn afgestemd, publiekelijk beschikbaar OpenAI GPT3.5-model. Alle beperkingen, aanbevelingen en overwegingen vermeld op https://chat.openai.com/ zijn van toepassing.

Lees en overweeg deze zorgvuldig en lees deze teksten met deze feiten in gedachten en hoewel deze teksten waardevol kunnen zijn, vertrouw niet alleen op deze teksten als advies om op te handelen!

Voor goed advies ben je m.i. uiteindelijk altijd beter af door zelf I Tjing te beoefenen.
Iets leren, het sterk recursieve programma daarvan, begint en eindigt altijd bij jezelf.

disclaimer rev. dv@CEH

klik op de titel om de uitleg te openen en sluiten

harusmuze uitspraken bij hexagram 6 –
Tarotkaart van de dag

De Smith-Waite Tarotkaart
die ik trok vanochtend was Aas van Zwaarden (Ace of Swords)

Deze kaart werd in 1909 ontworpen door Pamela Colman Smith in opdracht van A.E. Waite.

De Smith-Waite Tarotkaart Aas van Zwaarden uit 1909 toont een krachtige, witte hand die oprijst uit een donkergrijze wolk van sierlijke krullen, en die triomfantelijk een stalen zwaard omhoog houdt. Op het zwaard staat een glinsterende gouden kroon, waarvan aan weerszijden groene bladeren bungelen, als een krans van overwinning. Boven het handvat van het zwaard zijn er zes gele druppels in de vorm van de Hebreeuwse letter Yod, zoals die ook te zien zijn op de kaarten van De Maan, De Toren en de Aas van Pentakels. Onder de hand met het zwaard wordt een gebergte weergegeven in blauwe en donkergrijze tinten, wat diepte en stabiliteit aan het beeld toevoegt. De handtekening van Pamela Colman Smith bevindt zich zoals gebruikelijk in de rechterbenedenhoek van de kaart.

De kaart Aas van Zwaarden vertegenwoordigt de kracht van de geest, intellectuele helderheid en het vermogen om met moed en waarheid uitdagingen aan te gaan. Het stalen zwaard symboliseert het scherpe denken, de heldere communicatie en de rechtvaardigheid. De gouden kroon bovenaan het zwaard staat voor overwinning en triomf, terwijl de groene bladeren eraan herinneren dat deze overwinning niet ten koste van alles moet komen, maar ook rekening moet houden met empathie en compassie.

Vanuit een Kabbalistisch perspectief kan de Aas van Zwaarden worden gezien als het hoog houden van de Kroon (de sefira Keter) door het zwaard, wat wijst op het streven naar begrip en inzicht dat voortkomt uit hogere bronnen van wijsheid.

In een Theosofische perspectief wijst de Aas van Zwaarden op het belang van intellectuele helderheid en het overwinnen van mentale uitdagingen. Het stalen zwaard vertegenwoordigt de kracht van het hogere denken dat obstakels kan doorklieven, terwijl de zes gele druppels boven het zwaard verbinding suggereren met hogere spirituele krachten.

Samenvattend illustreert de Smith-Waite Tarotkaart Aas van Zwaarden de triomf van de geest over moeilijkheden, met de nadruk op intellectuele helderheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid. De kaart herinnert ons eraan dat het mogelijk is om met kracht en vastberadenheid uitdagingen aan te gaan terwijl we ook rekening houden met mededogen en ethiek.

Timestamp ChatGPT: 2023-08-21, rev. dv@CHU

Chatlink
versie van deze kaart in de ‘Testimonial Tarot’:
NKdeE Tarot Deck v.0.3 – ACE OF SWORDS – F
asemische Tarot

DOCUMENTATIE

Hieronder wat uitleg bij elk onderdeel van de huidige dagroutine. Klik op een titel om de uitleg te lezen.

[klik op de titel om het item te openen / sluiten]

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

Experimentele AI zoekfunctie6Doorzoekt op basis van een Pinecone index met ChatGPT3.5 enkel berichten gepubliceerd na 1 september 2022. Gebruik de WordPress search engine links bovenaan het venster om de ganse site te doorzoeken.

[wpaicg_search]

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Noten[+]

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.