Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #321

wie eerlijk wil denken begint met niets

// in de winkelstraten loopt het vol onsterfelijken
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 24  (fù) – “Terugkeren”

FU (復) – “Foe” – terugkeer, herstellen – “Foefel het terug”

321 – wie eerlijk wil denken begint met niets

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/22/harusmuze-127/

commentaar dv@YEE

Vandaag is een dag die zal leven in, in, euh,… dinges: de fysica kan weer verder! Oef!

Ja ziet u: tot op vandaag was er in de NKdeE Bewegingsleer (Gignomenologie) geen fysica mogelijk, want zonder het Zijn en zonder de Dingen is het nogal lastig om aan fysica te doen. De fysici zelf gaan daar niet van wakker liggen, we zouden het hen ook niet toewensen: van iets wakker liggen is voor niets goed en al slapende kom je sneller tot oplossingen dan al piekerende.

Dus we gaan daar zelf iets moeten op vinden, dacht ik.
Jarenlang heb ik daar aan gedacht. “Je moet niet dachten, maar denken”, zei ik altijd maar nu deed ik het zelf.

Maar vandaag ben ik dus uit-gedacht.
Als het denken stopt is er het vanzelfsprekende.
Het vanzelfsprekende ligt voor de hand.
Het vanzelfsprekende is eenvouds verlichte waters: wij mensen kunnen niet denken zonder ‘Zijn’ en zonder ‘Dingen’ dus we beginnen gewoon elk denken met het oprichten van het Zijn en van de Dingen.

We lassen een soort init-faze van het Denken in, voorafgaand aan het denken zelf, zoals je dat ook bij Spinoza terugvindt: in diens Ethica begint het Zijn en God ook pas bij §18 of zoiets (ja, excuus, het is ook nog eens zondag vandaag en ik ben te lui om het op te zoeken).

Die Initiatie van het Denken is super belangrijk voor elk gezond denken, dus we moeten heel zorgvuldig te werk gaan hier bij het opstellen van de voorschriften. ‘Zorgvuldig’ hier wil zeggen dat we eerlijk moeten zijn, en elke keer als we vaststellen dat ons denken vastloopt, dienen we dat te erkennen en ons meteen afvragen of er misschien wat schort met de init-faze van ons denken.

Ik bedoel: ‘het moet blijven kunnen dat er iets mis mee is’.
Zoals elke hypothese is en blijft de realiteit van het ‘gezonde zijn’ een bedachte laag rond het als Echte erkende echte, want de directe ervaring van het Echte, dat overleeft geen mens.

We hebben dat open gat, die onbereikbare einder, de mogelijkheid van het ondenkbare, aan onze navel nodig: het is tenslotte het begin van al het denken dat we als methodisch denken gaan willen weerhouden en aan dat begin van de overlevering ervan is geen Woord Vooraf, geen uitgever, geen Boek der boeken.

Want in het echte is elk bedacht denken is reeds een denken, een grens aan het denken kan enkel in het denken zelf gebeuren.

Op het stromen van het gebeuren bouw je geen huizen. Je observeert en volgt eerst het stromen langs- of soms lekker dwars doorheen de in de stroom opgewekte obstakels.

‘Zo geraken we in gang’, denken we dan, en we zijn vertrokken.

Eens we die init-faze door zijn kunnen we bv. de ‘wetenschappelijkheid’ van onze gedachten gaan opbouwen. Elke wetenschapper doet dat (on)bewust als zij zich aan de wetenschappelijkheid van haar praktijk wenst te houden, dus, zie je: het kost geen moeite, maar het is (dat zal later blijken) wèl nodig, die blijvende openheid in de gedachten, de absolute zekerheid van de ontoereikendheid van het humane denken.

Er is immers geen fundament aan onze kennis. onze kennis bestaat niet, zij gebeurt en in het gebeuren herkennen wij het kennen.

De eerlijkheid gebiedt ons dus om altijd te erkennen dat het Zijn en de Dingen een fictie is, een menselijke beperking die meteen onze menselijkheid uitmaakt ook (dus je kan het ook en zelfs vooral als een humane kwaliteit zien: geniet van de beperking!). een fictie die wij nodig hebben, zoals ook de overtuiging van de Neo-Kantiaan Hans Vaihinger was.

Willen wij nu van die nood een deugd maken (en dat, het van de nood een deugd willen maken, is meteen een basisbeweging in het Neo-Kathedraalse denken) dan erkennen wij bij onszelf de nood aan het Zijn en dus het gebrek aan zijn van het Zijn.
Die erkenning, de bevestiging van onze eerlijkheid, dat wordt onze eed: wij zweren op eer en geweten dat er een gebrek aan Zijn is.

Eed van het Neo-Kathedraalse Denken:
NIETS BESTAAT.

Inderdaad: de via negativa is daardoor meteen de aangewezen weg in verband met alle Zijnszaken. Wat we hier net demonstreerden is immers niets anders dan wat Parmenides ons voordeed, het Zijn baseren op het Niets van het Zijn. Ik kan dat niet genoeg herhalen: ik vind hier niets uit, deze beweging is ouder dan de straten.

Voorlopig volstaat het te zeggen dat we met de Eed aan de Kathedraal bij wijze van spreken de existentie (het Zijn) oprichten op basis van de ontkenning van het Zijn.

We zullen helaas in de talloze onthullingen en revelaties bij het voortschrijdende inzicht ook meteen inzien dat er op deze wijze in alle gebieden van de menselijke kennis nog enorm veel saneringswerk noodzakelijk is als we tijdig tot een globale consensus willen komen over wat we moeten doen om er alsnog het beste van te kunnen maken. Want dat ie ieders doel toch, durf ik hopen: dat we met z’n allen van ons verblijf hier pogen het beste te maken, we zijn hier nu toch.

Voorlopig, dunkt mij, bakken we er niet zo echt veel van en hebben veel goedbedoelde ingrepen meer negatieve effecten dan positieve omdat alle ons bestormende problemen fragmentarisch en verdeeld worden aangepakt. Fragmentatie is de ziekte van het hedendaagse denkenn David Bohm schreef al in 1980, en het is sindsdien alleen maar erger geworden. Complexer, ook. Rotter dus.

Maar alles hangt met alles samen, zo leert ons de Wet Van Brouwers en die samenhang vond vroeger een weerspiegeling in de overlevering en het mechanisme van die overlevering, het geheel van gedragsvoorschriften en werkende gebruiken. Maar die traditie is momenteel onderhevig aan dermate commerciële druk dat alles wordt geplet tot het ene wat telt: de berekenbaarheid van het verhandelbare.

Het NKdeE-programma is een poging tot antwoord op die patstelling, dat Game Over gevoel waarin ik intellectueel opgroeide.
Het NKdeE-programma bestaat grotendeels in mijn hoofd, maar kleine stukjes ervan bestaan echt als werkende programma’s gemaakt voor het opwekken van de functionaliteit van een virtuele ‘cultuur’. En die stukjes werken écht!

Nu, het blijft een ‘mock-up‘, dwz. een ‘vlugge voorafgaande schets van een te bouwen programma’, maar een deel ervan is effectief uitgewerkt tot erg functionele schrijf- en tekenprogramma’s.

Die programma’s zijn meestal heel eenvoudige dagelijkse routines. maar hun effect op de wijze waarop een creatief oeuvre tot stand komt is bepaald indrukwekkend, al zeg ik het zelf.

Een beetje bortsklopperij, dat mag wel, op de dag dat je de fysica weer mogelijk gemaakt hebt, dacht ik. Zo.

Verdorie nu zit ik hier weer te dachten.

Rodin-Heracleitos

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 24 – 復

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.