339 – taal fixeert natuurlijke analogieën
input
https://dirkvekemans.be/2018/10/04/harusmuze-109/
commentaar dv@YEW
“Taal fixeert natuurlijke analogieën. Elke mededeling fixeert het gelijkende in de verstandhouding van het gebeuren”.
Geheimtaal? Code heeft altijd dat verhullende en dat is vrij paradoxaal want het oogmerk van het coderen is net de verduidelijking en de organisatie van het werkzame.
Laten we hoe dan ook het Nederlands ’s wat tentatief surcoderen met Beweegtaal (BT) de programmatietaal van de Bewegingsleer.
De BT moet nog groeien, alle begin is moeilijk. Maar uiteindelijk wordt het wel een analoge beweging aan hoe een programmeertaal als Java het Engels surcodeert om er werkende code van te maken. De ontwikkeling van de BT loopt node over een stadium waarin het functioneert als filosofisch jargon, een soort monsterlijke verheideggerüng van het Nederlands en is euh, bijgevolg nogal vies, slijmerig, onvatbaar, glibberig en bij momenten weerzinwekkend. Mijn oprechte excuses daarvoor.
Wat gebeurt er, gignomenologisch gesproken, bij communicatie, bv. een menselijke conversatie? Je ziet al dadelijk het verschil in de bevraging: we vragen ons niet af ‘wat is communicatie?’, maar ‘hoe gebeurt communicatie?’. Voor de Bewegingsleer is de wat-vraag triviaal: communicatie is een woord en woorden gebeuren als dynamische poorten. ‘Communicatie’ is dus hetzelfde als ‘patat’ , ‘pisbloem’, ‘vrede’ , ‘scanner’ of ‘nimf’…
Communicatie gebeurt wanneer het ondeelbare gebeuren zich lokaal in verstandhouding bevindt zodat in analoge waarnemingen van het gebeuren gelijkenissen kunnen worden aangeduid. Dat fixeren daarvan noemen we mededelen: het aanwenden van dezelfde of analoge indeling binnen een tijdskader in de GeldRuimte.
Elke mededeling hanteert een protocol dat in de mededeling vervat zit: het gesproken woord manifesteert zich eerst (in de init-faze) als gesproken woord en zegt dan wat het te zeggen heeft (maar dit is al een verregaande ontologisering, een explicatie van BT-code in de ontologisch verziekte taal).
“verstandhouding, gelijkenis(sen), fixeren, mededelen, GeldRuimte, mededeling, protocol, init-faze en explicatie“, dat zijn in dezen allemaal Klassen of Termen in de BT-taal, een beetje zoals object, private, void, boolean enzo reserved words of benamingen van classes zijn in Java.
Het verschil is dat de benamingen in BT vervoegd en verbuigt kunnen worden, zodat ze zich in een ‘natuurlijk’ zinsverband kunnen blijven schikken.
Maar goed: alles op z’n tijd… Jakkes, ik voel een zweem van misselijkheid al.
rev.dv@CLH
Geef uw commentaar
Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.
Harusmuze uitspraken bij Hexagram 4 – 蒙
- 166 – het verbergt zich en het verbergt zich niet
- 261 – verliefdheid herschrijft toeval als noodzaak
- 264 – “niets is vrede”, zei Boeddha, en verdween
- 339 – taal fixeert natuurlijke analogieën
- 371 – het boek gebeurt niet in de boekenkast
- 448 – één remedie maakt minstens twee kwalen
- 454 – leugens weerleggen maakt leugenaars groot
~
copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
contact: dirkvekemans@yahoo.com
VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.
de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.
steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP: