41 – mensen vertellen alleen geheimen
Hexagram 51 –震 (Zhèn) – “Schokken”
geheugensteun: “Tsjen” – opwekkende kracht – “Tsjen helpt je opstaan”
凡益之道 與時偕行
De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing
- Lees meer over het Harusmuzeprogramma
- Bekijk alle Harusmuzes
- Harusmuze Doc (oude versie)
commentaar
wat je zegt ben je zelf.
niemand weet wat dat is, want het bestaat niet.
dat je het zei, en wat je dacht toen je dat zei, is jouw geheim en deel van jouw eigendom want daarin ligt dat moment van uitspraak geborgen in de retentie van het vlees.
de uitspraak in vertellende modus is altijd een coherentietest voor de achterliggende informatie. het vertelde uitgesprokene dateert bij succes van de test de informatie zodat ze verhandelbaar wordt in de attentie-economie.
de waarheidswaarde van het aldus gecreëerde interesseveld is in een digitale omgeving met simulaties van sociale interacties (de ‘social networks’) minder bepalend voor haar functionele waarde dat de inwendige coherentie ervan.1in feite kan dat enkel bij ideologisch bijsturing het geval zijn, en de enige manier om zulks te doen is het creëren van een situatie waar de ‘normale’ algoritmes overschreven worden door AI-filters op basis van taboe-woorden en met ML-profielen. maar zo creëer je dus ook een stemmen-jackpot voor democratisch bestuurde regio’s waarin de media actief zijn.
in het echte leven kennen we dergelijke vergelding van de uitspraak niet. het ‘normale’ gedrag daar toont echter duidelijk onze kwetsbaarheid voor al die ‘zeg ons wat je denkt’-prompts die enkel de attentiewaarde van onze ‘posts’ willen omdat elke klik geld is.
babbelen, bijvoorbeeld, zeker het oeverloos hakketakken, onthult geheimen tegen hoog tempo om hun attentiewaarde, de waarde van hun geheim, te bepalen.
elk kind doet dat, je hoort het soms ook op schrijnende wijze bij lijdende vereenzaamden die dan blijven ratelen tot ze wat interessants gevonden hebben, iets dat ergens een reactie uitlokt, een teken van leven.
op zulke mensen reageert men met medelijden. dat het medelijden dan ook henzelf betreft, dat ziet men niet, de waarheid daarvan is immers te schadelijk voor de coherentie in de interne verantwoording voor nalatigheden in het gedrag.
’traagheid’ in de handeling en in de gedachten, noemde men dat vroeger, een van de hoofdzonden.
geef hieronder uw eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze.
die wordt dan opgenomen in de volgende Omwenteling
vermeld uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt niet publiek gemaakt)
vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst
~
copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
contact: dirkvekemans@yahoo.com
VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.
Noten