(liefste klikmuiskinders, dit is niet voor gevoelige lezertjes)
op verzoek van een vriend van mij (ik heb er nogal wat), zal ik u heden één der recepten onthullen ter bereiding van mosselen op neo-kathedraalse wijze.
de mosselen zijn met velen, de n-k recepten voor hun bereiding ook & zij variëren beiden naar gelang aard, omgeving & omstandigheid.
het betreft hier geen recept, specifiek voor zeeuwse mosselen. ik koop mijn mosselen in de aldi, ze zijn daar een pak goedkoper, & hun smaak heeft mij nog nimmer teleurgesteld. een mossel is een mossel.
insisteren op de zeeuwse origine van de mossel, is een evident geval van mosselracisme.
benodigdheden, (voor 1 persoon) (tja, ik ben alleen, hetzelfde lot is u allen beschoren, ooit)
———————————————————————————————————-
- 1 kilo aldi-mosselen
- 1 zakje aldi-mosselgroenten (ui en iets vaags groen, zit er in het zakje)
- 1 fles aldi-pinot gris (2011 is het jaar on sale dit jaar, een vreselijk jaar, maar bon, soit)
- 1 eetlepel aldi-mosterd, 2 eetlepels aldi-mayonaise (niet die occasionele in staande spuithouding, die is duurder, maar de mayonaise is dezelfde & het komt toch allemaal van bij vlemincx)
- 5 zilveruitjes uit een lidl-potje
- 3 eetlepels olijfolie, welke u ook maar in huis hebt of kunt te leen krijgen
- 1 doosje delhaize-olijven (oké, die kosten meer dan de mosselen, maar bon, ze stonden nog in mijn frigo)
- een strooibus zeezout van de lidl
- een strooibus aldi-zout
- een zak aldi-frieten
- paprikapoeder, peper, gedroogde estragon, cayenne-peper & uw blik, star op de toekomst gericht
bereiding
———–
- inspecteer de netheid van uw aanrecht. restanten van vroegere maaltijden zijn absoluut uit den boze. u bereid een gruweldaad voor, show some respect!
- zet eerst uw friteuse aan. ik weet het, het vroegtijdig aanzetten van de friteuse kost aan energie, maar de timing is uiterst belangrijk
- snij de vacuümverpakking van het pak mosselen open & kieper ze in één ruk afwasbak in. het samenhorigheidsgevoel van de mossel dient ten allen tijde bewaard te blijven
- spoel overvloedig met koud kraantjeswater, laat de pijn van hun langdurige gevangenschap helemaal wegvloeien.
- sluit nu de afvoer. overgiet de mosselen met het korrelige zeezout uit de lidl-strooibus. de mossel voelt zich nu zo goed als rijk. vul het bad simultaan met een zachtlopende kraan. roer met een teder gebaar door het mosselgewemelte. overtuigde atheïsten kunnen hierbij een gebed tot de mossel improviseren
- laat de mosselen even tot rust komen. mosselen die aan het oppervlak komen drijven, verwijdert u best, die zijn al dood
- leg de mosselen op het droge, laat het nep-zeewater wegvloeien & vul de bak met koud kraantjeswater, zonder enig additief
- veeg de mosselen met een flink gebaar het zoutloze water in. dit is voor hen het ogenblik van het besef
- doe de olijfolie in een pan van klassiek mosselenformaat, laat de mosselgroenten even friteren in de olie
- blus met een half ikeaglas pinot gris, voeg vervolgens een half ikeaglas water toe
- gun uzelf ook wat, schenk u een half ikeaglas pino uit. prevel woorden van berusting, lot, aanvaarding
- voeg de kruiden toe, (géén zout, de dierjes hebben zich net al volgevreten!) & 5 witte olijven. roer & laat een minuutje op vrij hoog vuur sudderen met gesloten deksel (leg ondertussen de frietjes klaar in het mandje van de friteuse
- open het deksel, gooi zo snel mogelijk alle mosselen in de kookpan. sluit onmiddellijk het deksel, uw blik star op de toekomst gericht
- wacht twee minuten, schud dan, zonder ze een blik te gunnen, de halfdode mosselen stevig en herhaaldelijk om (let op dat u de kookplaat daarbij niet te fel bevuilt: u bent alleen, u zal het mogen opkuisen)
- laat nu het mandje met lichtjes ontdooide diepvriesfrieten meedogenloos zakken in de friteuse
- meng de mosterd, 5 zilveruitjes & de mayonaise. ziehier de prachtige eenvoud van mosselsaus.
- schud de mosselen nogmaals stevig om en open dan het deksel. de aanblik van het massacre is overweldigend, de geur adembenemend.
- haal de frieten uit, bestrooi ze met aldi-zout (zeker géén zeezout, da’s not done bij deze offerande aan het aeternele samengaan vaan zee & aarde) serveren met souplesse, maar zonder haast, de eclatante eenvoud van de mosselsaus & uw derde glas pinot. smakelijk.
totale kostprijs: ong. 9 euro